Zeer veel meer zelfmoorden in Nederland dan het CBS meldt

grafiek

De meeste Nederlanders sterven aan kanker

meldde het CBS in december 2014, toen het de cijfers over de doodsoorzaken in 2013 (rijkelijk laat) bekend maakte.

Wat niet in het persbericht werd gemeld, maar gelukkig wel hier en daar opgemerkt, is dat het aantal zelfdodingen enorm is gestegen. Nadat het een tijdlang rond de 1500 was geschommeld is het  vanaf 2007 in een aantal stappen gestegen tot 1854 in 2013. Bron (zie nummer 17.2)

2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
zelfdoding 1572 1524 1353 1435 1525 1600 1647 1753 1854
De toename van zelfdoding
De toename van zelfdoding

Maar die cijfers van het CBS verhullen het werkelijke aantal zelfdodingen.

Een kleine aanpassing: ongelukken

Een kleine aanpassing, die iedereen wel kan bedenken, is dat er tussen de verkeersongelukken, en andere dodelijke ongelukken, nogal eens zelfdodingen zitten. Als er geen briefje is achtergelaten en iemand rijdt tegen een boom, zal dat niet als zelfdoding geregistreerd worden. Het is in zo’n geval ook niet 100% zeker dat het om zelfdoding gaan, maar wat je wel weet, is dat er, als je naar grotere aantallen kijkt, zelfdodingen tussen zitten.

Het aantal verkeersdoden is al jaren aan het dalen (het is op dit moment 551 per jaar), maar het totaal aantal dodelijke ongevallen is 3903, en daar zit ongetwijfeld een percentage zelfdoding tussen. Het is alleen vrijwel onmogelijk om in te schatten hoeveel er dat zijn.

Hier zie je bijvoorbeeld de toename in de categorie dood door accidentele val.  Die is bijna onmogelijk te schrijven aan iets anders dan zelfdoding:

Toename accidentele val
Toename accidentele val

Een grote aanpassing: psychische en gedragsstoornissen

Er is een categorie “psychische en gedragstoornissen” als doodsoorzaak. De aantallen binnen die categorie zijn niet alleen enorm; het aantal doden per jaar binnen die categorie is ook enorm toegenomen.

Psychische stoornissen en zelfmoord
Psychische stoornissen en zelfmoord

In de tabel hierboven zie je in de laatste kolom de toename van 2010 tot 2013 als percentage; in de kolom daarvoor zie je die toename in absolute aantallen. Hieronder zie je de getallen wat alcohol betreft in grafiekvorm:

Toename doden door alcoholverslaving
Toename doden door alcoholverslaving

Er zijn drie subcategorieën: psychische stoornissen door alcohol, psychische stoornissen drugs, en overige psychische stoornissen. Er is binnen alle categorieën een toename. Bij alcohol bijvoorbeeld, is er een toename van 199 in 2007 tot 438 in 2013 (terwijl het er in 2012 nog 206 waren). Bij drugs is er een toename van 14 in 2005 tot 28 in 2013.

We laten hier de toename zien van de “overige psychische stoornissen”:

grafiek
Psychische en gedragssoornissen als doodsoorzaak

Het is een vreemde categorie. Dat je van een overdosis drugs kunt doodgaan is duidelijk (hoewel ook duidelijk is dat daar zelfdodingen tussen zitten); dat je aan een alcoholverslaving kunt sterven ook. Maar doodgaan aan een psychische stoornis? Hoe doe je dat?

Het antwoord is de vinden in de toelichting die elders op de site van het CBS te vinden is: de Beschrijving Doodsoorzakenstatistiek.

Daar staat:

Het coderen volgens de richtlijnen van de WHO houdt in dat slechts één ziekte of gebeurtenis als primaire doodsoorzaak kan worden aangemerkt, namelijk de ziekte of de gebeurtenis waarmee de aaneenschakeling van gebeurtenissen die tot de dood leidde, startte.

Bij alle doden die een psychische stoornis hadden, wordt dus die psychische stoornis aangemerkt als primaire doodsoorzaak, “de ziekte waarmee de aaneenschakeling van gebeurtenissen die tot de dood leidde, startte’.

Maar een psychische stoornis is niet dodelijk tenzij iemand zichzelf doodt, of een arts euthanasie pleegt. Dat laatste gebeurt bij psychiatrische patiënten slechts heel zelden. Het overgrote deel van die bijna 10.000 doden per jaar heeft dus zelfmoord gepleegd!

Het aantal zelfmoorden per jaar zal dus eerder boven de 10.000 bedragen dan de ruim 1800 die het CBS berekent. Dat is een afschuwelijk hoog cijfer.

Het CBS zegt niets over zelfdoding bij mensen met een psychische stoornis, maar wel over euthanasie:

Bij euthanasie wordt de onderliggende ziekte van de overledene als primaire doodsoorzaak beschouwd. Het overlijden als gevolg van het toepassen van euthanasie wordt geteld als een natuurlijke dood.

Het kan niet anders dan dat bij zelfdoding op eenzelfde manier wordt geteld, omdat je op een andere manier niet dood kunt gaan aan een psychische stoornis.

 Conclusie

Het was al onbegrijpelijk dat er niet enorm alarm is geslagen over de cijfers voor zelfdoding van het CBS. Het bedraagt meer dan 3.5 maal het aantal doden in het verkeer, en daar wordt veel geld uitgegeven aan het terugbrengen van dat getal, terwijl er geen enkele urgentie lijkt te bestaan bij het terugdringen van het aantal zelfdodingen.

Maar het meest afschuwelijke is dat zelfdodingen van mensen die een diagnose hebben van een psychische stoornis niet worden meegeteld in deze cijfers.

Als je die cijfers wel meetelt kom je ver boven de 10.000 zelfdodingen per jaar uit!

Er horen kamervragen gesteld te worden over de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg. Mensen worden in toenemende mate aan hun lot overgelaten, en afschuwelijk veel mensen plegen zelfmoord.

Dat is niet alleen afschuwelijk voor de persoon zelf, die een leven met kansen weggooit, maar vooral ook voor de mensen om zo iemand heen. De naaste familie en vrienden. Elke zelfmoord laat een spoor van vernieling aan, en voor die vernieling wordt op dit moment geen psychische hulp meer vergoed. Daar moeten mensen voor ‘naar de buurman’.

Dat wordt een zichzelf versterkend proces, en dat moet worden doorbroken.

9 reacties op “Zeer veel meer zelfmoorden in Nederland dan het CBS meldt

 1. […] Het is zelfs nog erger: wanneer iemand die een psychiatrische diagnose heeft zelfmoord pleegt, wordt dat niet geteld als zelfmoord, maar als “dood door psychiatrische stoornis”. Jaarlijks plegen een kleine 10.000 mensen met zo’n diagnose zelfmoord. Die behoren natuurlijk wel degelijk te worden meegeteld. Zie voor de cijfers dit artikel over zelfmoordcijfers. […]

 2. Ik was onder behandeling bij autismeteam Noord Nederland Groningen.Op 18 november kreeg ik bijna een gedwongen opname.Op 19 november deelde mijn toenmalige psychiater Jetty Noltes van het autismeteam Noord Nederland mij mee,dat autisme team noord nederland alle afspraken,hulpverlening aan mij stopzette,
  Er werd gezegd,de ambulant begeleider komt niet meer,die is moe,en de nieuwe psycholoog wordt ook niet opgestard.Al eerder was ons onze orthopedagoog afgepakt vanwege ggz bezuinigingen,en was het al gegaan van 2 belafspraken per week met een psychologe (Petra Huizinga) naar 1 keer per week belafspraak met de psychologe.De ambulant begeleidster (Hennie van Faassen) negeerde suïcidale signalen van mijn kant bijna continu.1 maal kwam ik daardoor in het ziekenhuis terecht.Afspraken werden constant geschonden.Toen ik uiteindelijk uit pure wanhoop een klacht naar de Raad van Bestuur stuurde (Corstiaan Bruinsma van Lentis) werd het autisme team Groningen duidelijk zeer venijnig naar mij.Opeens was er niks meer goed aan mij en er werden hele nare dingen tegen en over mij gezegd door atn.Ik zit aan zware medicatie maar heb geen medicatie controles.Vanaf 18 november 2015 dus geen afspraken meer terwijl ik eerst dus vier afspraken per week had.Jetty Noltes noemde mij zeer ziek en pakte me vervolgens alle zorg af.atn Groningen pakt alle zorg in 1 keer af van depressieve/angstige/suïcidale mensen.Op (vragen per ) mail wordt gewoon totaal geen antwoord gegeven.Ik slaap en eet amper.

  • Dat is simpelweg schandalig!
   Je wordt dus tegelijkertijd zeer ziek genoemd, en je behandeling wordt stopgezet.
   Heb je een huisarts? Je zou kunnen proberen via de huisarts acute hulp te krijgen, bijvoorbeeld bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.
   Probeer hoe dan ook hulp te krijgen!

 3. ik heb al jaren psygische klachten door almangaan vullingen in mijn kiezen ,daar zit kwik in maar mijn tandarts wil niets zegen over de risico s nu weet ik het niet meer en durf mijn kiezen ook niet te laten trekken ,mijn psygische klachten zijn ernstig , ik ga nu door het leven als een psygotische persoon dat wil ik niet ik hoop dat ik op een dag een pil van drion kan krijgen dat bespaart mij een hoop leed .

 4. Het is één grootte puinhoop in GGZ Nederland, Schippers u jeeft er een puinhoop van gemaakt,pastienten en hulpverleners met de rug tegen de muur en gemanipulair met de hoger wordene aantal zelmoorden,leuker kunnen ze het niet maken, wel slechter,bedankt!

 5. Autismeteam Noord Nederland probeert haar eigen imago op te vijzelen door zichzelf op internet een veer in hun eigen achterste te steken.In plaats van lovende teksten over zichzelf op internet te zetten,zouden zij beter daadwerkelijk betere hulp aan hun clienten kunnen geven.Helaas heeft autismeteam Groningen met liegen geen moeite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *